Svatý Florián

Svatý Florián, mučedník Církve, se zřejmě narodil ve městě Cetium, později známém jako Zeiselmauer, poblíž St. Pöltenu, 53 km od Vídně. V té době, ve 3. století, bylo toto území součástí Norika, který byl připojen k Římské říši. Florián sloužil jako významný důstojník římské armády a snad i jako správce provincie. Jeho sídlem bylo Lauriacum, dnešní Enns v Rakousku. Za vlády císaře Diokleciána, známého pronásledovatele křesťanů, Florián veřejně vyznal svou víru.

svatý florián, hasičská zbrojnice
svatý Florián v mozaice na hasičské zbrojnici v Bílovicích

Ve městě Lorch chtěl zachránit uvězněné křesťany a byl za to odsouzen k smrti. Podle legend odmítl zapřít svou víru, i když byl bičován a mučen. Nakonec mu uvázali na krk těžký kámen a shodili ho do řeky Emže, kde se utopil. Jeho tělo prý našla křesťanka Valérie a postarala se o jeho pohřeb.

svatý florián, Mozaika v Bílovicích and svitavou

Patron hasičů

Později byly Floriánovy ostatky přeneseny do Lince, kde byl nad jeho hrobem postaven klášter. Část relikvií se dostala do Krakova a do chrámu sv. Víta v Praze. Florián se postupně stal patronem měst, zejména jako ochránce před požáry. Jeho obraz se objevoval na pečetích, věžích a zvoničkách. Byl zobrazován jako římský voják, který hasí hořící dům. Tradice ho jako patrona hasičů spojuje s tím, že byl utopen ve vodě, která hasí oheň.

Přejít nahoru